Personopplysninger

Eksempeltekst 1

Å leve som ”sykt perfekt”

Hva vil det si å være perfekt? For mange er det å ha fin hud, masse sminke, være pen, ha en flott kropp, ha de dyreste og fineste klærne. Det er ikke bare hvordan man ser ut som må være perfekt. Det blir mere og mere press på å ha mange venner, gode karakterer og å være suksessfull på sosiale medier. Hva vi mener og tror er perfekt, får oss til å stresse, bli deprimerte og leve livet med et enormt press. Til tross for det store presset med å være perfekt hører vi ”bare vær fornøyd med deg selv”. Hvorfor er det egentlig så vanskelig for oss mennesker å være fornøyd med den vi er?

Daglig ser vi perfekte bilder av pene mennesker på sosiale medier . Alle vil jo helst se bra ut og legger derfor ut de alle de fineste og beste bildene sine. Mange ganger er disse i tillegg ”photoshoppet”. Vi lager en perfekt verden hvor andre kan se hvor vellykkede vi er, og hvor bra vi har det.

Unge mennesker vokser opp og tror at alle andre er perfekte og lever et bekymringsløst liv. De tror at det er dem det er noe galt med når deres liv ikke er som andres liv er på sosiale medier. Det blir et jag etter å være perfekt, flinkest og snillest, og da er det ikke rart vi ikke klarer å være fornøyde med oss selv når vi har skyhøye forventninger til hvordan vi skal være.

Virkeligheten er jo ikke en dans på roser, men vi velger å ikke vise hvordan verden egentlig er, eller hvordan vi egentlig har det. Hadde det vært vanlig å legge ut bilder hvor vi har bustete hår, er i slitent treningstøy og uten sminke, ville det kanskje vært mere akseptert å se sånn ut utenfor sosiale medier også. Istedenfor lager vi den perfekte verden, og det blir den vi prøver å måle oss mot.

Det er ikke bare hvordan man ser ut som er viktig. Det er et stort press på å gjøre det bra på skolen og få gode karakterer. Dette gjør at mange ungdommer får en enda mere stresset hverdag hvor de alltid må gjøre det bra. Dette har i mange tilfeller ført til depresjon blant unge. Hver fjerde gutt og halvparten av alle jenter i videregående skole har depressive symptomer.

Det kan være positivt å ha forbilder som man ser opp til for å bli den beste man kan være, men jeg mener det er viktig at man ikke lar det gå for langt. Det burde ikke bli en stressfaktor eller bli sånn at man ikke føler seg bra nok som man er. Dine forbilder skal være der for å motivere deg, ikke for å bryte deg ned.

Vi burde heller bry oss om personlighet enn utseende. Vi burde heller vise folk at ikke alt er fint hele tiden. Vi burde heller bry oss om hva vi tenker om oss selv. Vi burde heller bygge hverandre opp enn å bryte hverandre ned. Vi burde heller vise folk at vi ikke er perfekte, og at vi synes det er greit. Men viktigst av alt, vi burde alle slutte å definere hva som er perfekt ut fra glansbildene som møter oss på sosiale medier og i media generelt og heller la hver og en finne det perfekte for seg selv.

Reilstad, K. Engasjerte på skolen, tross depresjon. Lastet ned 11.02.2017 fra http://forskning.no/barn-og-ungdom-psykologi-skole-og-utdanning/2013/12/engasjerte-pa-skolen-tross-depresjon


Av Oda, USA

Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |