Personopplysninger

Eksempeltekst

Når du skriver en fagartikkel, bør du legge vekt på å gi riktig informasjon og tenke på hvem det er du skriver for. Her kommer eksempelteksten vår, og den håper vi skal være interessant både for barn, unge og voksne.

Skogens og fjellets gull

Arne Heimestøl
Kjøper du den i butikken, er den svindyr. Prøver du å plukke den selv, kan du måtte gå langt og lenger enn langt. Men fantastisk godt smaker den –  molta –  mener mange. Og nettopp derfor er det flere som elsker moltejakta.

Visste du at det finnes molter i skog og fjell over storparten av Norge? Mest av den er det i Nord-Norge. Planten trives best på magre myrer, fattigmyrer, som botanikerne kaller det.

Mye kan gå galt

Molteblomstene er store og hvite. De har fire–seks kronblad, og hann- og hunnblomstene sitter på forskjellige planter. Når insekter besøker hannblomster for å samle nektar, tar de med seg pollen til neste blomst. Slik kan frøemnene på hunnblomstene bli befruktet.

Molteblomsten tåler ikke frost. Den kan dessuten lett bli ødelagt av hissige haglskurer eller kraftige regnbyger. Får ikke insektene gjort jobben sin, blir det heller ikke molter.

Når blomstringa er over, kan du noen steder se røde, flate blomster. Disse blir det ikke bær av. Finner du derimot planter som har knyttet seg, og som du kjenner en kul inne i, betyr det at blomstringa har vært vellykket.

Molteblomst og moltekart
Ser du insektet i molteblomsten? På bildet til høyre ser du et moltekart.
Foto: Arne Heimestøl

Men noen ganger går det bra

Etter blomstringa kan befrukta hunnblomster bli til kart. Først finner du grønne bær. De smaker ikke godt. Deretter finner du røde bær. De smaker litt bedre. Endelig finner du gule, søte, modne, velsmakende molter. Dette er gullet mange leter etter.

Før var det ikke lov å plukke moltekart. Man trodde at dette ville skade molteplantene. Kartplukkeforbudet ble det slutt på i 2003, men mange synes nok at molta smaker best når den slipper hamsen og er moden.

To moltekart og en moden molte
Foto: Arne Heimestøl

Godt for deg

Molta er proppfull av C-vitaminer og antioksidanter. Den inneholder også næringsstoffer som jern, kobber, mangan, sink, magnesium, kalium, kalsium
og fosfat. Og vi kunne ha nevnt mer av det som leger sier er bra for kroppen din.

Bra for kroppen er det også å bevege seg. Trim, trivsel og helse er det i det. Har du tenkt deg på moltejakt, kan det hende du får følge. Du vet kanskje om noen bortgjemte moltemyrer?

Myr med mye molter
På slike myrer kan du plukke lenge og mye.
Foto: Arne Heimestøl

Kilde: Stranna Larsen, Øyvind (2013). Bærplukkingens gleder. Kongsberg: Sunnegrenda forlag

 

Kontakt: info@globalskolen.no | Globalskolen tilbyr nettbasert opplæring i norsk, samfunnsfag og KRLE til norske barn i utlandet. |